İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Midyat Temsilciliği tarafından “İdeal Eğitim Seminerleri” kapsamında, “Ailem Cennetim Olsun” konulu seminer düzenlendi.
Midyat Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen, sunuculuğunu Zekeriya Demir’in yaptığı program, Alaaddin Ünverdi’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Programa çocuk ve ebeveynlerinin yoğun katılım sağladığı görüldü. Programın açılış konuşmasını yapan İDEV Midyat Temsilcisi Eğitimci Murat Yalçın, vakfın amaçlarını anlattı.
Bu ayki konunun “Ailem Cennetim Olsun” ışığında, “Çocuk Eğitiminde Örneklik” olduğunu belirten Yalçın, günümüzde en çok zorlandığımız konulardan birisinin, çocuk eğitimi olduğunu ifade etti.
“Çocuklarımıza hayali kahramanları değil, şahsiyetini İslam’ın şekillendirdiği İslam kahramanlarını örnek gösterelim”
Yalçın, “Buradaki eğitimden kastımız, çocuklarımızın İslami bir edep, ahlak, terbiye ile yetişmeleri, Allah ve Peygamber sevgisiyle atan kalplere sahip olmaları, Allah’ın yasaklarını ve sınırlarını bilip bunlara uymaları, anne ve babalarına karşı itaatkâr ve saygılı olmaları, böylece önce kendilerine, sonra ailelerine, daha sonra da topluma ve ümmete karşı hayırlı bir kişiliğe bürünmeleridir. Bununla beraber, çocuklarımıza örnek alacakları İslam büyüklerini tanıtmak, kendilerini onlara benzetmeleri için tavsiye ve telkinlerde bulunmak gerekmektedir. Özellikle çocuklar için sayısız hayali kahramanın üretildiği ve çocuklarımızın bu hayali kahramanları kendilerine örnek aldığı günümüz dünyasında, şahsiyetini İslam’ın şekillendirdiği İslam kahramanlarının örnek gösterilmesi son derece önemlidir. Örneğin erkek çocuklarımız için başta Efendimiz (Aleyhisselatu Vesselam) olmak üzere Aşere-i Mübeşşere’nin her biri birer kahraman olarak çocuklarımıza sunulabilir. Ya da savaşı, macerayı seven çocuklarımıza Halid b. Velid, Ebu Ubeyde bin Cerrah, yakın tarihimizde Şeyh Şamil, Şamil Basayev, Ömer Muhtar, Şeyh Said, Şeyh Ahmed Yasin, Ebu Ubeyde gibi önderler, kız çocuklarımız içinse Hazreti. Meryem, Hazreti Asiye, Hazreti Hatice, Hazreti Fatıma ve asr-ı saadetteki diğer sahabe kadınlar örnek olarak gösterilebilir.” dedi.
“İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) olarak çocuklarımızın ideal örnekler ve ideal kahramanları kendilerine rehber edinerek emin ve sağlam adımlarla geleceğe yürümelerini temin etmek maksadıyla bu seminerleri düzenliyoruz.” diyen Yalçın, “İstifade edilmesi ve amacına ulaşması için Rabbimizden duacıyız.” dedi.
Ardından İdeal Eğitim Vakfı Eğitim Seminerleri tanıtım sinevizyonu gösterildi.
Seminere konuşmacı olarak katılan Eğitimci-Yazar Dr. Abdulkadir Turan, çocuk eğitiminde en önemli hususun kötünün değil iyinin örnek gösterilmesi olduğunu belirterek ebeveynlerin bu konuya çok dikkatli gerektiğini söyledi.
“Mevcut şartlarda, teknoloji, sinema ve diğer materyallerle evlatlarımızı elimizden almak isteyen kurt bir sistem var”
Turan konuşmasında çocuk eğitiminde önemli birçok hususta katılımcılara hitap etti.
Turan, “Çocuk eğitimi aslında çok basit, yeter ki buna inanarak yapalım. Bu işin olacağına inanalım. Öncelikle bazı ezberleri unutmamız gerekir. En başta, çocuk biyolojik olarak bizim, dolayısıyla, inancı, fikir ve yaşamı ile otomatik olarak ebeveynlere benzeyecek. Böyle bir şey mümkün değil. Keşke olsaydı. Eskiden şöyle bir fikir vardı. ‘Eninde sonunda çocuk bir iki tokatla bile olsa düzelir.’ Ama günümüzün renkli dünyasında bu da mümkün görünmüyor. Yeni sistemde ne deniliyor. ‘Evladınızı siz doğurursunuz, biz eğitiriz.’ Ve mevcut şartlarda, teknoloji, sinema ve diğer materyallerle evlatlarımızı elimizden almak isteyen kurt bir sistem var. Bu nedenle Peygamberimizin izinde olağanüstü bir çaba ile üstesinden geliriz.” dedi.
“Çocuğumuz niyetimize göre şekillenir”
Çocuk eğitiminin bir taş duvarı örmeye benzediğini belirten Turan, her gelenin bir taş koyduğu değil, işinin ehli bir ustanın bu duvarı örmesi gerektiğini söyledi.
Turan, “Bu duvar çocuk eğitimidir. Sabır ve ustalık ister. Gayret ister. Halisane bir niyet ister. Biz çocuğumuzun, iyi bir insan, iyi bir Müslüman olmasını, insanlığa faydalı birisi olmasını istiyor muyuz? Yoksa, onu çıkarcı, hileci ve her istediğini elden biri olarak mı yetiştirmek istiyoruz. Onun için çocuğumuz niyetimize göre şekillenir. ” ifadelerini kullandı.
“İyiliğin iyiler üzerinden öğretilmesi için, sadece iyiler model olarak gösterilebilir”
Çocuk eğitiminde müspet örnekler eğitim modeli üzerinde durduklarını belirten Turan, şunları kaydetti:
“İyiliğin iyiler üzerinden öğretilmesi için, sadece iyiler model olarak gösterilebilir. Kötülerin tarihteki yeri yoktur. Kötülerden bahsediyorsak iyiler anlaşılsın diyedir. Mesela Gazze deyince aklımıza Netanyahu geliyorsa bu yanlıştır. Oysa orada Şeyh Ahmed Yasin var. Ebu Ubeyde var. İyiler rol model olmalı, kötüler onları geçmemeli. Firavun’u anlatıyorsak, Hazreti Musa anlaşılsın diyedir. Peki kimdir bizim örnek şahsiyetlerimiz Kur’an-ı Kerim tarif etmiş; Nebiler, sıddıklar, şehitler ve salihlerdir. Tabi en güzel örnek Efendimizdir.” dedi.
Turan, konuşmasının devamında ebeveynlerin çocuklara karşı tutumunun son derece naif olması, sert tutumun kötü sonuçlarının olacağı uyarısında bulundu.
Program eğitimci Selahaddin Yeniay’ın yaptığı dua ile sona erdi. (İLKHA)